R.E.T. staat voor rationeel – emotieve (gedrags-)therapie en is ontwikkeld door de Amerikaanse psycholoog Albert Ellis. (1913-2007). RET wordt gezien als een vorm van cognitieve gedragstherapie. Van oorsprong is de RET als psychotherapie ontwikkeld, inmiddels zien we RET terug in allerlei trainingsprogramma’s (o.a. persoonlijke effectiviteit, assertiviteit, faalangsttrainingen).
Achterliggende gedachten
Volgens de RET zijn het niet gebeurtenissen op zich die ons van streek kunnen maken, maar komt het grotendeels door onze gedachten over gebeurtenissen – en de daarmee gepaard gaande houding – dat we last krijgen van negatieve gevoelens die ons in de weg zitten. Dit belangrijke uitgangspunt van de RET is ontleend aan de Griekse filosoof Epictetus (50-135 na Chr.): “Niet de dingen zelf maken de mensen van streek, maar hun gedachten erover”. We zijn dus zelf vaak méér verantwoordelijk voor ons eigen emotionele tumult dan we meestal (in eerste instantie) toe willen geven.
Wat doet RET?
Deze cognitieve behandelingsmethode helpt de cliënt op een gestructureerde wijze (A-B-C-model) het ongewenste gedrag of emoties om te buigen naar meer effectief gedrag of effectievere emoties.
RET voor wie? Hoe?
Deze behandelmethode kan De therapeut zal hierover de cliënt verder uitleg geven.
Vergoeding
Kinderen/jeugdigen
18 jaar en ouder: met een recente verwijzing van de huisarts worden door de ziektekostenverzekering maximaal per behandeljaar 10 x ¾ uur vergoed.
Contracten zorgverzekeringen
Het CDB heeft met nagenoeg alle zorgverzekeringen in Nederland een contract afgesloten. Informeer altijd bij uw eigen ziektekostenverzekering of en hoe u verzekerd bent.